Gold And Gems Granat Rosu-visiniu (gru1)

 

Gold And Gems Granat Rosu-visiniu (gru1)

53,00 RON
Detalii de livrare la magazin
spre magazin »
muntelecomorilor.ro
Descrierea produsului
Granații sunt un grup de minerale silicate care au fost folosite încă din epoca bronzului ca pietre prețioase și abrazive.
Toate speciile de granati posedă proprietăți fizice similare și forme cristaline, dar diferă în compoziția chimică. Diferitele specii sunt pyrope, almandine, spessartine, grossulare (soiurile dintre care sunt hessonit sau scorțișoară și tsavorit), uvarovit și andradit. Granații alcătuiesc două serii de soluții solide: pirope-almandin-spesartin (pyralspite), cu intervalul de compoziție [Mg, Fe, Mn]3Al2(SiO4)3; și uvarovit-grosular-andradit (ugrandit), cu gama de compoziție Ca3[Cr, Al, Fe]2(SiO4)3.
Cuvântul granat provine din cuvântul englezesc din secolul al XIV-lea, gernet, care înseamnă „roșu închis. Este împrumutat din franceza veche grenade din latinescul granatus, de la granum („bob, sămânță). Aceasta este posibil o referire la mela granatum sau chiar la pomum granatum („rodie, Punica granatum), o plantă ale cărei fructe conțin învelișuri de semințe de culoare roșie abundentă și vii (arile), care sunt similare ca formă, dimensiune și culoare cu unele cristale de granat. .
Granatul hessonit este, de asemenea, numit „gomed în literatura indiană și este una dintre cele 9 pietre din astrologia vedica care compun Navaratna.

Speciile de granat se găsesc în toate culorile, cu nuanțe roșiatice cele mai comune. Granate albastre sunt cele mai rare și au fost raportate pentru prima dată în anii 1990.
Proprietățile de transmisie a luminii ale speciilor de granat pot varia de la specimenele transparente de calitate a pietrei prețioase până la cristalele opace utilizate în scopuri industriale ca abrazivi. Luciul mineralului este clasificat ca vitros (asemănător sticlei) sau rășinos (asemănător chihlimbarului).

Deoarece compoziția chimică a granatului variază, legăturile atomice la unele specii sunt mai puternice decât la altele. Ca rezultat, acest grup de minerale prezintă o gamă de duritate pe scara Mohs de aproximativ 6,0 până la 7,5. Speciile mai dure, cum ar fi almandina, sunt adesea folosite în scopuri abrazive.

Granații roșii au fost cele mai frecvent utilizate pietre prețioase în lumea romană antică târzie și arta din perioada migrației a popoarelor „barbare care au preluat teritoriul Imperiului Roman de Apus. Au fost folosite în special încrustate în celule de aur în tehnica cloisonné, un stil numit adesea pur și simplu granat cloisonné, găsit din Anglia anglo-saxonă, ca la Sutton Hoo, până la Marea Neagră. Mii de transporturi Tamraparniyan de aur, argint și granat roșu au fost făcute în lumea veche, inclusiv către Roma, Grecia, Orientul Mijlociu, Serica și anglo-saxoni; Descoperirile recente, cum ar fi Staffordshire Hoard și pandantivul scheletului Femeii Winfarthing din Norfolk confirmă existenta unei rute de comerț cu pietre prețioase spre India de Sud și Tamraparni (vechiul Sri Lanka), cunoscută din antichitate pentru producția  de pietre prețioase.

Cristalele pure de granat sunt încă folosite ca pietre prețioase. Tipurile de pietre prețioase apar în nuanțe de verde, roșu, galben și portocaliu. În SUA este cunoscută drept piatra de naștere a lunii ianuarie. Familia granat este una dintre cele mai complexe din lumea bijuteriilor. Nu este o singură specie, ci este compusă din mai multe specii și soiuri.

Granatul este considerat a fi piatra natală a lunii ianuarie. Este, de asemenea, piatra de naștere a Vărsătorului și a Capricornului în astrologia tropicală. În Persia, această bijuterie de naștere era considerată un talisman din forțele naturii precum furtuna și fulgerul. Era larg acceptat că granatul ar putea semnala pericolul apropiat devenind palid.

Galerie

Păreri
Intrebari&Raspunsuri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.